Loading...

Sunday, August 22, 2010

GK - QUIZ - 4

1.Who is inventor of television?
   ANSWER: John Logie Baird 
 2.According to the 2001 Census, what is the sex-ratio (females per 1000 males) in India?
   ANSWER: 933 females per 1000 males.
3.Which Asian country is also known as the 'Land of the Golden Pagoda'?
   ANSWER:Myanmar  
4.With which sport are the national tournaments 'Durand Cup' and 'Santosh Trophy' associated?
  ANSWER:Football
5.In which pilgrimage city of India would you come across the world's longest corridor? 
  ANSWER:Rameshwaram 
6.Cotton for textile was first cultivated in?
   ANSWER:India
7.'Mixed Economy' means?
   ANSWER:co-existence of private and public sector
8.Who invented Smallpox Vaccine?
   ANSWER:Edward Jenner
9.Which city is served by the Veer Savarkar Airport?
   ANSWER:Port Blair
10.Who is known as the father of computor?
   ANSWER:Charles Babbage
11.Which is the longest river in the world?
   ANSWER: Nile
12.In 1885, who developed the vaccine for rabies?
   ANSWER:Louis Pasteur
13.The India receives its major rainfall from which monsoon?
   ANSWER: South-West Monsoon
14.Which is the oldest para military force in India?
   ANSWER:Assam Rifles
15.Which Article of the Indian Constitution gives special status to Jammu and Kashmir?
   ANSWER:Article 370 
16.What is the boundary line demarcating India and China known as ?
   ANSWER:McMahon Line 
17.Which colour is in the centre of Rainbow ?
   ANSWER:Green
18.Who is the first indian woman to win Olympic medal ?
   ANSWER:Karnam Malleshwari
19.Which state is the largest producer of tobacco ?
   ANSWER:Andhra Pradesh
20.Who was the first indian woman to scale the Mount Everest ?
   ANSWER:Bachendri Pal
21.Which state in the country has the largest number of districts ?
   ANSWER:Uttar Pradesh.
22.Who were the first Europeans to come to India for trade ?
   ANSWER:Portuguese
23.Who discovered oxygen?
   ANSWER:Joseph Priestly
24.Which country is the leading producer of mica?
   ANSWER:India
25.Who wrote the Book "Discovery of India"?
   ANSWER:Jawaharlal Nehru.
26.The grasslands found in Europe are known as?
   ANSWER:Steppes
27.The composer of Periyapuranam?
    ANSWER:Sekkilar
28.Who was the Author of "Das Capital"?
   ANSWER:Karl Marx
29.The U.N.O. Headquarters is located at?
   ANSWER:New York 
30.Which instrument is used to measure the density of milk ? 
   ANSWER: Lactometer

Saturday, July 17, 2010

DAILY FREE GK-SMS


To receive Daily FREE GK, Current Affairs, Exam Results Alerts for ALL TNPSC Exams  
  Create this sms from your mobile  ON GKXPRESS and send to  +919870807070

                                                              [OR]

                    http://labs.google.co.in/smschannels/subscribe/GKXPRESS

Sunday, April 4, 2010

EMERGENCY SERVICES - 108



1-0-8 Emergency Response Service is a 24X7 emergency service for medical, police and fire emergencies. The service is available for the entire state of Andhra Pradesh, Gujarat, Uttarakhand, Goa ,Tamilnadu, Rajasthan, Karnataka, Assam, Meghalaya and Madhya Pradesh.

The main highlights are: 
  •  It is a 24x7 emergency service.
  • Toll Free number accessible from landline or mobile Emergency help will reach you in an average of 18 minutes
1-0-8  is dialed for the purposes mentioned below:
  • To save a life
  • To report a crime in progress 
  • To report a fire
 108 Emergency Response Services has also signed MOU with over 6800 hospitals which provide initial stabilization free of cost for the first 24 hours. 

Types of Emergencies:       
Medical EmergenciesPolice EmergenciesFire Emergencies
Serious Injuries
Robbery / Theft / Burglary
Burns
Cardiac arrests Street Fights Fire breakouts
Stroke
Property Conflicts Industrial fire hazards
Respiratory
Self - inflicted injuries / Attempted suicides 
Diabetics
Theft
Maternal/Neonatal/Pediatric  Fighting
Epilepsy  Public Nuisance
Unconsciousness
 Missing
Animal bites  Kidnappings
High Fever  Traffic Problems ( Traffic Jams or Rallies, raasta rokos etc )
Infections 
 Forceful actions, riots etc
Do not call 1-0-8 if there is no ‘serious people emergency’. It is not a number for enquiry or information gathering. Do not play around by dialing 1-0-8 as a joke. Otherwise a call in real emergency could be blocked and a life will be lost. If you happen to call 1-0-8 by accident then do not hang up until the officer asks you to do so. 
Source:http://www.emri.in/content/view/24/59/